A sherry rövid bemutatása

sherry

A sherry olyan ital, ami több évszázados múltra tekint vissza és az egyedi készítési módszereivel magasan kiemelkedik a borok világából. Spanyolországban a Jerez régióban állítják elő, ahol az egyedülálló éghajlat és a talaj tökéletes környezetet biztosít a szőlőfajtáknak. A sherry solera rendszerben érlelődik.

Ez egy összetett hordókból álló struktúra, ahol a borok rétegekben keverednek egymással, így biztosítva az állandó minőséget. A típusai közé tartozik többek között a száraz Fino, ami könnyed ízvilággal és friss mandulás jegyekkel rendelkezik. A sherry Amontillado szintén száraz, azonban gazdagabb, komplexebb ízű, míg az Oloroso sötét és testes, fűszeres ízjegyekkel.

A legédesebb változat nem más, mint a Pedro Ximénez. Érdekessége, hogy aszalt szőlőből készül, így rendkívül gazdag fűszeres, csokoládés aromákkal büszkélkedhet. A sherry fogyasztását illetően azt kell tudni, hogy a spanyolok tradicionálisan tapas ételek mellé részesítik előnyben, de függetlenül ettől, remekül passzol húsételekhez, sajtokhoz és édességekhez is.